01 november 2006

Ingefærglasert viltfilet:

  • 50 gr ingefær
  • 1 dl vann
  • 4 ss sukker
  • 600 gr reinsdyrfilét , rådyr eller hjort
  • 2 ss TineSmør
  • 2 ss solsikkeolje
  • 1 stk. hvitløksbåt

Jordskokk-/eplepuré:

  • 200 gr jordskokk
  • 3 stk. middels store mandelpoteter
  • 1 stk. sjalottløk
  • 1 ss TineSmør
  • 2 dl TineMelk Hel
  • 2 dl TINE Matfløte
  • 1 stk. eple
  • 1 ss TINE Crème Fraîche

Eplesjy:

  • 2 dl Meierienes Juice Eple
  • 3 ss balsamicoeddik , gjerne eplebalsamico
  • 2 stk. sjalottløk
  • 3 dl mørk kraft , gjerne fra okse
  • 1 ss maisennamel
  • 1 ss TineSmør

Kutt ingefær i tynne strimler.
Kok ingefær med sukker og vann til den blir blank og gjennomsiktig.
Brun fileten godt i smør og olje. Pensle fileten med ingefær og bak kjøttet videre i ovn ved 120 °C til den er rosa i midten, ca 10-15 minutter.

Jordskokk-/eplepuré:

  1. Vask og skrell jordskokk og poteter. Del i biter og kok i lettsaltet vann. Finhakk sjalottløk og skrell eplet og del i biter. Kok eplebitene i litt vann. Hell vann av jordskokk og poteter og damp dem tørre. Mos, ha i smør, melk og fløte og rør det glatt. Tilsett løk og eplebiter. Rør og avrund med litt Crème Fraîche.

Eplesjy:

  1. Finhakk sjalottløk. Reduser juice og balsamico med sjalottløk til det gjenstår 2-3 ss av mengden. Tilsett kraften og kok til du får god smak.Vil du ha litt tykkelse på sjyen tilsetter du litt maisenna. Pisk inn smør og smak evt. til med salt.

Créme Brùlée (ca 4 porsjoner)


8 eggeplommer
100g sukker
6 dl kremfløte
2 vaniljestenger
brunsukker

Skjær vaniljestengene i to og skrap ut vaniljen. Hell fløten i en kjele sammen med vaniljestengene og vaniljen. La det koke nesten helt opp (NB! Skal ikke koke). Pisk egg og sukker i en bolle, og mens du pisker heller du fløten med vanilje over. Vask kjelen og hell det tilbake i den. Varm det hele opp på ny på middels varme (skal ikke koke), rør stadig om til kremen tykner. Når kremen er tykk, tar du ut vaniljestangen og heller blansingen i passende former. La de kjøle seg ned, og sett i kjøleskapet.
Strø brunsukker på toppen og brun dem med en skibrenner eller under grillelementet i ovnen.

Espresso Brúlèe (ca 4 porsjoner)


1/4 l helmelk
1/4 l fløte
100g sukker
10g espressobønner
1 stk vaniljestang
4 stk eggeplommer
rørsukker

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, fløte, sukker, vaniljefrøene (og resten av stangen) og kaffebønner. Sil det hele. Avkjøl blandingen til ca 37grader. Rør inn eggeplommene og la blandingen trekke i ca 1/2 time så smaken fra kaffebønnene får trukket inn. Fyll blandingen opp i ildfaste porsjonsskåler og sett de i vannbad i ovnen på 150grader i ca. 1 time, eller til massen er stivnet.
Kjøles i kjøleskap til servering. Hell på et tynt lag med brunsukker og karamelliser med en brenner.

Panacotta (ca 8 porsjoner)

2 dl kremfløte
2 dl sukker
2 stk yoghurt naturell, Biola
4 stk gelantinplater
3 vaniljestenger (Tørsleffs)

Del vaniljestengene på langs og skrap ut vaniljefrøene. Legg frøene og stengene i en gryte sammen med fløten, sukkeret og kok opp. Ha i gelantinen. La det stå i ca 10min mens du rører sakte. Sil blandingen opp i en ny gryte, tilsett yoghurten. Rør rundt i 3 min til yoghurten er blandet med resten. Hell opp i desertformer, la det kjølne. Sett i kjøleskap i ca. 2 timer. Pynt med friske bær.

Sitronpanacotta (ca 4 porsjoner)

1 appelsin
1 sitron
1/3 l fløte
90g sukker
2 plater gelantin

Gelantinen legges i kaldt vann. Kok inn revet appelsinskall, saften av appelsin og sitron, fløte og sukker til det er litt redusert, ca. 15min. Ha gelantinen i, rør til den er løst opp i vesken. Settes til kjøling.
Pisk 2 dl fløte for hånd, til krem. Bland kremen og vesken sammen og hell over i dessertglass. La det være plass til compotten på toppen.

Appelsin-compott
5-6 stk comcat (små appelsiner)
100g sukker
2stk stjerneanis
1/2 sitron (bruk bare vesken)
2 vaniljestenger
1 dl vann

Press vesken ut av sitronen, snitt vaniljestengene på langs, skrap ut vaniljen og legg alt inkl. stangen i kjelen, ha i sukker, stjerneanis, comcat og vann og kok det hele opp til blandingen blir tykk (15-20min). La stå til kjølnet. Hell appelsin-compotten over panacottaen i desertglassene, pynt med sjerneanis og comcat. Hvis compotten blander seg med panacottaen er compotten for varm :)

Kanelboller (ca 12stk)

4dl melk (30grader)
1kg hvetemel
150g sukker
2ts havsalt
2ts kardemomme
50g gjær
150g smør (deles i terninger)
Kanel
Softsmør
1 egg

Varm melken fingervarmt. Smuldre gjæren i en deigbolle og rør den ut i melken. Ha i salt, hvetemel, sukker og kardemomme. Hold igjen smøret og 1dl av melken. Elt deigen på sakte fart i 3min. Øk hastigheten i de neste 5min. Tilsett resten av melken, litt om gangen. Elt deigen til den er smidig og blank. Tilsett smøret og kjør deigen på sakte fart til smøret har blandet seg helt inn. Dekk til deigen og la den heve i 1 time. Del så deigen i ca 12 stk og la hvile i 20-25min. Kjevle så ut i en stor firkant, pensle med softsmør, strø kanel og sukker på. Brett en gang. Skjær i 3cm tykke strimler. Surr strimlene rundt seg selv og fest enden under en brett. Dekk med kjøkkenhåndkle og sett til heving. Når baksten er hevet til dobbel størrelse pensles de med egg, strø sukker over bollene og stek på 230gr i 10-15 min til gyldne.

Skoleboller (ca 12stk)

3,5 dl melk
150 g smeltet smør
1 dl sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
9 dl hvetemel
2,5 ts tørrgjær

Vaniljesaus (bruk 2dl melk i stedet for 4dl)
1 egg
Melis

Bland alt i en bolle og elt på sakte fart i 10min. La deigen heve i 1 time, del deigen i ca 12 og rull ut til boller. Etterheves i 20min. Trykk med en bred skje i midten av bollen og fyll med vaniljesaus, pensle med egg. Stekes på 200grader i ca 10-15min. Vent til bollene er kjølnet noe og ha på melisglasur eller kokos

Rørte jordbær


500 g hele jordbær
125 g sukker
2 pose Certo frysepulver

Bland sukker og pulver først. Hakk litt i bærene. Hell sukker og frysepulver i bærblandingen mens du blander forsiktig.